Onderzoekers vinden een nieuwe manier voor criminelen om geld te witwassen met behulp van Bitcoin

In het kort

  • Exclusive mining zou gebruikt kunnen worden om Bitcoin te wassen.
  • Het werkt door alleen bepaalde mijnwerkers toe te staan om transactiekosten te verwerken.
  • Het zou ook gebruikt kunnen worden om een hele industrie te starten rond exclusieve mijnbouw.

Onderzoekers van het Blockchain Research Lab in Hamburg hebben een nieuwe manier geschetst om geld op de blokketen wit te wassen: „Exclusieve mijnbouw.“

Hier is hoe exclusieve mijnbouw werkt, volgens de paper van Dr. Elias Strehle van het Blockchain Research Lab en Lennar Ante van de Universiteit van Hamburg, gepubliceerd op vrijdag:

Iemand plaatst een transactie via een privé-kanaal en geeft een enkele mijnwerker, of mijnbouwpool, het exclusieve recht om die transactie te bevestigen en cryptocurrency te verdienen als beloning. Deze worden toegevoegd aan de blokketen, net als reguliere transacties.

Dit is anders dan wat er gewoonlijk gebeurt: als iemand een Bitcoin-transfer maakt, kan iedereen op het netwerk een poging wagen om het te delven om zijn of haar beloning voor Bitcoin te verdienen.

Strehle vertelde Decrypt dat hij niet de eerste is die met het concept komt, maar dat zijn onderzoek de eerste keer is dat het in een academische paper wordt beschreven.

Hoe kan exclusieve mijnbouw worden gebruikt door criminelen?

Dus, hoe kan de technologie, zoals de krant vermeldt, worden gebruikt voor „het camoufleren van vermogensoverdrachten als transactiekosten om belastingen te ontduiken of geld wit te wassen“?

Stel je voor dat je een darknet drugsbaron bent en je moet je miljoenen Bitcoin witwassen. U stuurt wat Bitcoin Up naar een exclusieve mijnwerker – die u controleert – en laat die mijnwerker een absurd hoge transactiekosten in rekening brengen.

Vervolgens neemt de exclusieve mijnwerker de ontvangen Bitcoin als beloning voor het verwerken van deze dure transactie mee naar een cryptocurrency exchange en ruilt deze in voor fiatvaluta. Het ziet er legitiem uit omdat het gaat om inkomsten uit de Bitcoin-mijnbouw. Vervolgens geeft de exclusieve mijnwerker de fiatvaluta aan de maffiabaas.

En het geldspoor verdwijnt.

De onderzoekers zeggen dat exclusieve mijnbouw vrij moeilijk op te sporen is en niet gemakkelijk kan worden opgelost – het is hier te blijven.

Maar wordt het waarschijnlijk gebruikt door witwassers?

„Ik ben [het] niet tegengekomen,“ Rich Sanders, CEO van blockchain onderzoeksbureau CipherBlade, vertelde Decrypt.

„Ik ben de mijnbouwdiensten tegengekomen als een methode voor het witwassen van geld, maar het is FAR minder technisch complex – het is meer als een storting aan [mijnbouwpool] NiceHash, die, vanuit een functioneel perspectief, zal gelijkwaardig zijn aan een storting op een wisselaar (het ruilen van een munt voor een andere voor chain-hopping),“ zei hij, en voegde eraan toe dat het een „interessante“ techniek is, maar een meer kans om te worden gebruikt door verfijnde gebruikers. „Dit gaat geen route zijn, zeg, een echtscheiding gaat gebruiken – in ieder geval niet nu. Het is veel te technisch, dus tenzij iemand een kant-en-klare oplossing maakt, betwijfel ik of we er veel van zullen zien.“

Legitimatief gebruik voor exclusieve mijnbouw

Er zijn andere, legitieme toepassingen voor exclusieve mijnbouw, zei Strehle. Het opent een geheel nieuwe markt voor particuliere mijnbouw: Stel je voor dat je een mijnwerker een vast bedrag betaalt om je transactie te verwerken om de volatiele mijnbouwkosten te omzeilen of om er zeker van te zijn dat geen van je mijnwerkers schurkenstreken uithalen en proberen te rommelen met de blokketen.

„Mijn intuïtie is dat dit steeds belangrijker zal worden naarmate de beloning voor blokkades op Bitcoin en Ethereum daalt en de mijnwerkers steeds meer andere manieren zullen moeten vinden om hun inkomen veilig te stellen,“ zei Strehle. De exclusieve mijnwerker van een beurs worden kan goed zijn voor het bedrijfsleven.